1. Pareto Principe (80/20 regel)
“Het Pareto principe, ook bekend als de 80/20 regel, geeft aan dat in veel gevallen 80% van de uitkomsten verklaard kunnen worden door 20% van de oorzaken.
Management consultant Dr. Joseph Juran heeft het principe opgesteld en vernoemd naar de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto. Pareto publiceerde over de 80/20 regel in 1896, toen hij bij de Universiteit van Lausanne zijn eerste artikel publiceerde “”Cours d’économie politique”. Pareto toonde in dat artikel aan dat 20% van de bevolking 80% van het land in Italië in eigendom had, en toonde later ook aan dat 20% van de mensen in een land 80% van het inkomen verdienen.”
“Joseph Juran, een kwaliteits-expert, vond eenzelfde verband, het principe van “the vital few and trivial many”, waarbij 20% van de werkzaamheden verantwoordelijk zijn voor 80% van het resultaat.
Het is een bekende vuistregel in het zakenleven, zoals ‘80% van je verkoop komt van 20% van de klanten’.
Wiskundig gezien is de 80/20 regel ongeveer een zgn. ‘power law distribution’ (ook wel Pareto distributie genoemd). Veel natuurlijke fenomenen blijken een dergelijke verdeling te kennen.”
( https://en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle
https://www.britannica.com/biography/Vilfredo-Pareto )
80 20 Financial Freedom gebruikt de Pareto mindset om zaken zo eenvoudig mogelijk te maken, en om op het juiste niveau beslissingen te nemen, zonder in details te vervallen die nauwelijks impact hebben op de vermogensopbouw.
Zorg voor de juiste kennis om de belangrijkste keuzes goed te maken, en laat u daarbij niet afleiden door alles wat de aanbieders van financiële producten u willen verkopen.
Voor de aanhangers van Stephen Covey’s “The 7 Habits of Highly Effective People“ is hier een duidelijk verband met
Habit 3: “Put First Things First“.
(https://www.stephencovey.com/7habits/7habits.php)
Bijgaand eenvoudige voorbeeld zal laten zien dat tijdens iedere fase van de vermogensopbouw 80% van de vermogensgroei gerealiseerd wordt door slechts 20% van de keuzes die u kunt maken.
U zult zien zien dat per fase andere keuzes belangrijk zijn. We nemen deze fasen achtereenvolgens door:
1. Zorg voor een goed en groeiend inkomen en beheers uw uitgaven;
2. Bouw bewust en consequent aan uw vermogen;
3. Laat het vermogen voor u werken, op de manier die bij u past;
4. Leef gerust van uw vermogen of geef het door
1. Zorg voor een goed en groeiend inkomen en beheers uw uitgaven.
Bouw aan uw opleiding en uw ervaringen, en vind de juiste banen of aktiviteiten. De focus zal in deze fase liggen op uw verdiencapaciteit en het daadwerkelijk genereren van inkomen, want alleen door voldoende te gaan verdienen, krijgt men de ruimte om een vermogen op te bouwen.
De belangrijkste keuzes zijn gericht op het verzorgen van een goed en groeiend inkomen.
In fase 1 is het minder van belang of men al belegt, en zoja en hoe men belegt, want dit heeft nog niet veelimpact op het uiteindelijke vermogen. Vaak zullen de enige ‘beleggingen’ hier de start van de pensioen-opbouw zijn en de aanschaf van een eigen woning. Wel is het uiteraard al vroeg van belang om minder uit te geven dan men verdient, want alleen dan kan er gebouwd worden aan uw vermogen.
2. Bouw bewust en consequent aan uw vermogen.
Door een deel van het beschikbare inkomen te gebruiken voor vermogensopbouw – en dit te verhogen als het inkomen stijgt – kunt u langzaam uw vermogen opbouwen. De focus zal hier liggen op het consequent minder uitgeven dan men verdient – ‘Pay yourself first’.
De belangrijkste keuzes zijn gericht op het consequent beschikbaar maken van een deel van het inkomen als inleg voor uw vermogensopbouw – uiteraard speelt de beheersing van uw uitgaven hierbij ook een essentiele rol.
In het begin van deze tweede fase is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende nieuwe inleg, de vermogensallocatie op zich heeft nog een beperkte impact.
3. Laat het vermogen voor u werken, op de manier die bij u past.
Het vermogen zal niet alleen groeien door wat u inlegt maar zeker ook doordat ‘geld zelf geld genereert‘, Het vermogen, of het nu op een spaarrekening staat of in aandelen belegd is, zal zelf ook een rendement genereren.
Wanneer een behoorlijk bedrag gespaard is, wordt het steeds meer van belang hoe dit vermogen wordt ingezet, om voor voldoende groei over de jaren te zorgen. Op een gegeven moment zal de groei van het vermogen zelfs meer bepaald worden door de juiste vermogensopbouw (asset allocatie) voor de langere termijn dan door de hoogte van de regelmatige inleg uit uw inkomen.
De belangrijkste keuze is de wijze waarop uw vermogen is opgebouwd, samen met het minimaliseren van de beheerkosten van uw vermogen.
4. Leef gerust van uw vermogen of geef het door.
Op een gegeven moment zult u geheel of gedeeltelijk stoppen met werken, en meer of volledig gaan leven van eventueel pensioen en vermogen. De inleg voor de vermogensopbouw uit het inkomen zal stoppen. De focus zal dan meer op het behoud van het vermogen liggen dan op de de groei, want er is minder tijd beschikbaar om grote verliezen op te vangen.
De belangrijkste keuzes zullen gericht zijn op de gewenste combinatie van verdere vermogensgroei versus risico.
Dit eenvoudige voorbeeld geeft al aan hoe belangrijk het is om de focus te leggen op de 20% van de keuzes die in uw situatie 80% van het verschil maken in de uiteindelijke vermogensopbouw. Deze keuzes zijn duidelijk verschillend per fase.
Een financieel product dat prima kan passen in 1 van deze fasen zal veelal juist niet passen in een andere fase.
NB: Het voorbeeld is heel algemeen gehouden, ter illustratie van de 80/20 aanpak. Er is bv. geen rekening gehouden met het al vroeg benutten van fiscale mogelijkheden, mogelijke erfenissen, ontslagvergoedingen, etcetera.
%
Focus op de meest belangrijke keuzes
%